Bitcoin kopen
Er is vraag naar Bitcoins omdat deze digitale munteenheid mogelijkheden biedt die traditionele valuta niet kunnen bieden. Zo zijn Bitcoins anoniem en niet traceerbaar, wat het de ideale munt maakt om illegale goederen mee te kopen. Daarbij kan men controles op kapitaalexporten omzeilen door te betalen met de anonieme Bitcoin. Men kan namelijk niet nagaan van wie of waar het kapitaalverkeer vandaan komt. Tot slot heeft de Bitcoin veel aandacht gekregen in de internationale media, waardoor de munt een soort hype-waarde heeft gekregen. Iedereen wil graag meedoen en er een slaatje uit slaan.
Er zijn verschillende manieren om aan Bitcoins te komen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Voordat je overgaat op de aanschaf van de munt is het belangrijk dat je bedenkt welke reden je hebt voor de aanschaf van de munt. Heb je belang bij anonieme betalingen, dan is het bezitten van ‘echte’ Bitcoins waarschijnlijk een slimme zet. Wanneer je echter alleen wilt profiteren van de waardestijging van de munt, kun je ook overwegen om Bitcoins als CFD te kopen.
Â
Bitcoin CFD
CFD staat voor ‘contract for difference’. Het is een financieel contract dat de waarde van de Bitcoin volgt waardoor je prijsafspraken kunt maken over het verschil in prijs. Het is een zogenaamde vorm van prijsspeculatie. Het grootste voordeel van het kopen van Bitcoins als CFD is dat de koper geen daadwerkelijke Bitcoins hoeft te bezitten. Hiermee vermijd je mogelijke veiligheidsrisico’s die horen bij het aanschaffen, opslaan en verhandelen van de munt.
Bitcoin CFD’s zijn te koop op verschillende trading platforms zoals Plus500 of AVATRADE.
Â
Bitcoin Marktplaatsen
Wanneer je ook baat hebt bij het anonieme bezit van de Bitcoin, kun je overwegen om Bitcoins te kopen op een van de Bitcoin Marktplaatsen zoals LocalBitcoins.com of Bitcoin-otc.com. Deze platforms gebruiken hetzelfde principe als het bekende Marktplaats.nl, maar dan voor de verhandeling van digitale valuta. De prijs van de munt ontstaat door vraag en aanbod, doordat de bezoekers van de websites direct met elkaar onderhandelen. Je kunt zelf aangeven voor welke prijs jij een Bitcoin wil kopen of verkopen. Zodra er een match is tussen de kopende en de verkopende partij, komt de transactie tot stand. De marktplaats zelf ontvangt een kleine commissie die wordt betaald door zowel de koper als de verkoper.
Het voordeel van de Bitcoin Marktplaats is dat het relatief laagdrempelig is om te beginnen met handelen. Een nadeel is dat je geld niet gedekt wordt wanneer er iets met de marktplaats zou gebeuren, iets wat bij een traditionele bank wel gebruikelijk is.
Â
Bitcoin Beurzen
Een Bitcoin Beurs lijkt in veel opzichten op de Bitcoin Marktplaats, met als grote verschil dat de handel op een Bitcoin Beurs automatisch verloopt. Men geeft aan voor welk bedrag ze willen kopen of verkopen en de website doet de rest. Je hoeft niet meer handmatig te zoeken naar een passend aanbod van een andere gebruiker om de handel in gang te zetten.
De kosten van het handelen op een Bitcoin beurs zijn relatief laag, wat handelen op de beurs erg aantrekkelijk maakt. Een nadeel is dat er veel informatie van je gevraagd wordt voordat je kunt beginnen met handelen. Enkele voorbeelden van bekende beurzen zijn Kraken en Coinbase. Er kan tevens een groot verschil zitten tussen de verschillende koersen die de beurzen hanteren, let dus goed op dat je niet meer betaalt dan nodig is wanneer je kiest voor deze methode.
Bitcoin Wisselkantoren
Op een Bitcoin Wisselkantoor kun je elke andere munt, zoals bijvoorbeeld de euro, inwisselen voor een Bitcoin. Het grote voordeel hiervan is dat de drempel om te beginnen met het handelen in Bitcoins erg laag ligt. Je kunt vaak gewoon met Ideal betalen en bij een aantal wisselkantoren kun je zelfs een afspraak maken om op kantoor langs te komen en je te laten informeren over de mogelijkheden. Daar staat tegenover dat de Bitcoin wisselkantoren vaak een relatief grote commissie vragen voor hun diensten. Bekende Bitcoin wisselkantoren zijn Satos, Bitonic en BTCdirect.
Â
Bitcoin wallets
Wanneer je eenmaal hebt besloten om je eerste Bitcoin te kopen via een van de manieren die hier zijn beschreven, is het bezit van een Bitcoin wallet noodzakelijk. Met deze wallet kun je bitcoins overschrijven en ontvangen. Het aan- en verkopen van Bitcoins is vergelijkbaar met een ‘gewone’ overboeking via je bank. In plaats van een rekeningnummer, noteer je het ontvangstadres van de wallet.
De wallet download je op je smartphone of pc en beveilig je met een sterk wachtwoord. Vervolgens kun je alle Bitcoins die zijn gekocht op verschillende portals samen opslaan in je eigen persoonlijke wallet. Zoals de naam al doet vermoeden, is een wallet eigenlijk een soort elektronische portemonnee.
Â
Offline Bitcoins kopen
Een laatste manier om Bitcoins aan te schaffen is via de offline handel. Hoewel de Bitcoin een digitale munt is, hoeft deze niet noodzakelijkerwijs via het internet gekocht of verkocht te worden. Je kunt Bitcoins namelijk ook bij een particulier kopen. Er bestaan websites voor het vinden van particulieren die hun Bitcoins verkopen voor cash geld. Hier kleven wel stevige risico’s aan. Je weet namelijk nooit of deze personen de waarheid spreken.
Â
Tot slot
Er zijn verschillende manieren om Bitcoins aan te schaffen en elk platform kent zijn eigen voor en nadelen. Lees je goed in in alle mogelijkheden en kies het platform dat het best bij je past. Zoals bij alles wat met geld investeren te maken heeft geldt: zorg dat je weet waar je aan begint en investeer nooit meer geld dan je bereid bent kwijt te raken.
Â