Hoe kun je Bitcoins bewaren?
Wil je graag investeren in Bitcoins? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je ze veilig kunt bewaren. Het mooie aan de cryptocurrencies is dat er geen bank of andere financiële instelling bij komt kijken, maar dat betekent ook dat je zelf helemaal verantwoordelijk bent. Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarmee je veilig je Bitcoins kunt bewaren:
- Op een hardware wallet (Ledger);
- Op een software wallet (Exodus);
- Op een online wallet;
- Op een paper wallet.
Kiezen tussen de verschillende soorten Bitcoin wallets
Een Bitcoin wallet is qua gebruik erg vergelijkbaar met een online bankrekening, hier kun je namelijk ook je Bitcoins verzenden, ontvangen en beheren. Je Bitcoin ontvangstadres is vergelijkbaar met je rekeningnummer, dit is het persoonlijke adres waarop je Bitcoins kunt ontvangen en waar men Bitcoins naar kan sturen. In tegenstelling tot een bankrekeningnummer, verandert het ontvangstadres van je wallet zodra je een betaling op dit adres ontvangt. Zo zorgen ze ervoor dat je Bitcoin wallet anoniem blijft. Gebruik je een keer per ongeluk je oude ontvangstadres? Maak je dan geen zorgen, je kunt je oude ontvangstadressen altijd blijven gebruiken om Bitcoins mee te ontvangen in dezelfde Bitcoin wallet.
De hardware, software en online wallet
De hardware, software en online Bitcoin wallet hebben allemaal zo hun eigen kenmerken en eigenschappen. Een hardware wallet is een vrij uniek type Bitcoin wallet die je private key opslaat op een beveiligd hardware apparaat. Het is één van de veiligste manieren om Bitcoins op te slaan. De online wallet is populair onder gebruikers die graag altijd en overal bij hun Bitcoin Wallet willen kunnen komen. Zo vereist deze versie geen installatie op een bepaald apparaat, maar bewaar je je Bitcoins op een platform, de wallet aanbieder. De software wallet installeer je op je smartphone, computer of laptop. Je kunt software wallets onderverdelen in hot wallets (verbonden met internet) en cold storage wallets (offline wallets). Aan de ene kant is het handig als je wallet verbonden is met internet omdat je hier zo makkelijker toegang tot hebt, maar het neemt ook weer beveiligingsrisico’s met zich mee.
De paper wallet
De paper wallet is echt wat de naam zegt, het is simpelweg een papieren Bitcoin wallet. Het voordeel van deze papieren versie is dat het niet onderhevig is aan malware of keyloggers. Je bent zo niet afhankelijk van een apparaat dat kapot kan gaan of een derde instantie die jouw Bitcoins bewaart en beschermt. Dit is een hele veilige methode omdat je de website downloadt van Github en je de index.html file direct van je computer downloadt. Je kunt je broncode op Github bekijken, zo zorg je ervoor dat je private key echt veilig blijft en alleen voor jou zichtbaar is. Dit maakt het een erg veilige Bitcoin wallet. Je maakt een paper wallet al aan in vier makkelijke stappen:
Genereer een nieuw adres door jouw valuta te kiezen en op de “Generate new address” knop te klikken.
Print de paper wallet uit met hoge kwaliteit instellingen. Bewaar het bestand nooit, waarna je het print, gezien het zo makkelijker gehackt kan worden. Vouw de paper wallet volgens de lijnen op het papier. Vouw doormidden in de lengte en dan drie keer in de breedte. Plaats de ene kant in de andere kant om de wallet te sluiten.
Deel je ontvangstadres om Bitcoins te ontvangen.
Je kunt je voorkeur het beste laten afhangen van je gebruiksbehoefte: waarvoor wil jij de Bitcoins gebruiken? Verder hangt de keuze ook af van het bedrag dat je wilt inleggen en jouw ervaring met het handelen in cryptocurrencies. Wanneer je een beginner bent in de wereld van de Bitcoins, dan is de online wallet een gebruiksvriendelijke en makkelijkere manier om mee te beginnen. BTC.com heeft bijvoorbeeld een gratis online wallet, hier kun je naast Bitcoins ook Bitcoin Cash in beheren.
Hoe kun je Bitcoins ontvangen, kopen of verkopen?
Voor het ontvangen of kopen van Bitcoins heb je dus je ontvangstadres uit je Bitcoin wallet nodig. Je vindt dit ontvangstadres in de meeste wallets onder “ontvangen” of “receive”, het is een combinatie van minimaal 26 en maximaal 36 cijfers of letters en begint altijd met een 1 of een 3. Kopieer het ontvangstadres uit je wallet en plak deze in het orderformulier op de Exchange website waar jij je Bitcoins wilt gaan kopen. Het verzenden van Bitcoins is net zo eenvoudig, ga hiervoor in je Bitcoin Wallet naar “verzenden” of “send”, vul het ontvangstadres in van de ontvangende partij en verzend je betaling.
Wees er van bewust dat je een transactie met cryptocurrencies onomkeerbaar is: als je ze eenmaal verzonden hebt, dan kun je ze niet meer terugboeken. Voer het verzendadres goed in, kopieer deze in plaats van het intypen van deze ingewikkelde reeks tekens.
Beveilig je Bitcoin wallet goed
Je Bitcoin wallet heb je natuurlijk lief, je moet er dan ook goed voor zorgen. Ga zorgvuldig met de inloggegevens om en maak een private key aan. Dit is een zin van 12 of 24 woorden die dient als een soort back-up wachtwoord. Een private key kent een universele werking, je kunt deze zelfs gebruiken om je Bitcoins te bereiken vanuit een andere wallet. Bewaar je inloggegevens (inlognaam en wachtwoord) en je private key nóóit online, niet op je laptop, niet op je computer en niet op je telefoon. Bewaar de gegevens op papier en berg deze goed op. Wanneer je het online bewaart, kunnen hackers hier namelijk makkelijk bijkomen en dit wil je natuurlijk voorkomen!
Een goede manier om je Bitcoin wallet extra te beveiligen is door gebruik te maken van Two Factor Authentication (2-FA). Om in te loggen, moet je dan gebruik maken van meerdere apparaten. Zo kan iemand niet zomaar je Bitcoin wallet openen met alleen je inloggegevens. Een 2-FA mogelijkheid is het ontvangen van een SMS code, vul hiervoor bij de veiligheidsinstellingen van je Bitcoin wallet je telefoonnummer in. Elke keer dat je wilt inloggen, ontvang je een SMS-code op je telefoon die je vervolgens moet invullen. Een andere 2-FA optie is de Google Authenticator app. Je zet deze app op je telefoon en koppelt deze aan je wallet. De eerste keer dat je voor de Google Authenticator kiest als 2-FA optie krijg je een QR-code te zien die je moet scannen en waarmee je de app koppelt aan je wallet. Print deze QR-code en bewaar die goed, dit vormt namelijk een back-up wanneer je je telefoon verliest.