Wat is een Bitcoin?
Bitcoins worden steeds populairder en daarmee ook waardevoller. Maar wat is nou eigenlijk een Bitcoin? Bitcoin was de eerste cryptocurrency op de markt, een cryptocurrency is een vorm van digitaal geld waarbij er codering wordt gebruikt om de transacties te beveiligen en de creatie van de munteenheden te reguleren. Er bestaan tegenwoordig meerdere cryptocurrencies maar nog steeds is Bitcoin de meest populaire én de meest waardevolle cryptocurrency. Bitcoins zijn virtuele munteenheden, dit betekent dat je geen fysieke munten krijgt wanneer je ze koopt. Een Bitcoin is eigenlijk alleen maar een regel met genummerde “code” instructies die worden gebruikt bij het programmeren van computers. Het is dus niet het traditionele geld zoals wij dat kennen, maar je kunt er wel online goederen en diensten mee kopen. Bitcoin is veelzijdig, zeer technisch en nog steeds erg in ontwikkeling. Om nog beter uit te kunnen leggen wat Bitcoin is, zullen we enkele van de fundamentele concepten verduidelijken en antwoorden geven op cruciale Bitcoin vragen.
De geschiedenis
De mysterieuze ontwikkelaar van Bitcoin staat bekend onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. In de oorspronkelijke Bitcoin whitepaper beschrijft Nakamoto zijn creatie als een “peer-to-peer versie van elektronisch contant geld”, waardoor “online betalingen direct van de ene partij naar de andere kunnen worden verzonden zonder door een financiële instelling te gaan”. De bedenkers van de Bitcoin wilden dan ook een soort valuta maken die niet beheerd wordt door overheden, bedrijven of financiële instellingen en die je wereldwijd gratis en anoniem kunt gebruiken. Na het ontwikkelen van het concept en de technologie, keerde de geheimzinnige Nakamoto in 2011 de broncode en domeinen over aan anderen in de Bitcoin gemeenschap en verdween vervolgens. In 2013 maakte de Bitcoin een explosieve intrede in de financiële markt waarna deze cryptocurrency een enorme toename in de waarde kende. Ook de afgelopen jaren kende de Bitcoin, naast dalingen, ook meerdere waarde boosts.
Hoe wordt de waarde van Bitcoins bepaald?
Zoals in de economische wereld met veel dingen het geval is, wordt de waarde van Bitcoins ook bepaald door vraag en aanbod. Er worden nu elke 10 minuten 25 nieuwe Bitcoins “gedrukt”. Echter bestaat er wel een maximaal aanbod aan Bitcoins, ze zijn namelijk zo ontworpen dat er nooit meer dan 21 miljoen zullen bestaan. Er zijn nu rond de 16 miljoen Bitcoins in gebruik. Doordat er een vast aanbod is, zal de prijs van de Bitcoin ook logischerwijs toenemen wanneer er meer vraag naar is. Zonder een overheid of centrale autoriteit die aan het roer staat en het aanbod beheert, is de waarde totaal open voor interpretatie. Is er dus een “run” op de Bitcoins vanwege een economische crisis, dan stijgt de prijs van de Bitcoins ook. Is er opeens meer vertrouwen in de traditionele valuta, wegens een bepaalde economische deal, dan kan de vraag dalen en daarmee ook de prijs.
Hoe kun je aan Bitcoins komen?
Steeds meer mensen investeren in Bitcoins, wil je dit ook graag doen? Er bestaan verschillende manieren om aan Bitcoins te komen: zo kun je ze accepteren als betaling voor goederen of services, direct kopen van individuen of kopen op speciale websites die exchanges genoemd worden. Er bestaat een toenemend aantal digitale valuta exchanges, Coinmama, CEX, Kraken en Coinbase zijn de grootste en meest bekende exchanges. Op deze exchanges kun je met je reguliere valuta Bitcoins kopen, ze ook weer verkopen of ze bewaren. Je hoeft niet perse een hele Bitcoin te kopen, het is ook mogelijk om 0,2 of 0,5 Bitcoin te kopen. Beginnen met Bitcoins is eigenlijk net zo simpel als een Paypal account opzetten, je maakt een deposit in een virtual wallet, waarna je met je traditionele valuta een Bitcoin kunt kopen. Bitcoin wallets zijn speciaal ontworpen programma’s die jouw Bitcoin opslaan, net zoals een gewone portemonnee jouw contant geld opslaat. Je kunt je Bitcoin wallet gebruiken op je computer of smartphone, verder is het zelfs ook mogelijk om het veilig op internet op te slaan zodat je er toegang tot hebt waar je ook maar bent.
Hoe werkt Bitcoin?
Bitcoins werken met cryptografisch bewijs, hierdoor is er geen betrouwbare derde partij meer nodig voor een transactie tussen twee partijen. Er kan namelijk vertrouwd worden op deze digitale valuta die gebruik maakt van een gedistribueerde, cryptografisch beveiligde “blockchain” om betalingstransacties te registreren. Het opnemen van betalingen op de blockchain wordt mogelijk gemaakt door gebruikers die hun computer vermogen hiervoor aanbieden. Deze gebruikers worden dan weer beloond met nieuw gemaakte Bitcoins en deze activiteit wordt “mining” genoemd.
Wat is Bitcoin mining?
Het Bitcoin minen is een lastig proces waarbij een complex wiskunde probleem opgelost moet worden dat zowel tijd als rekenkracht vergt. Dit is hoe het werkt: wanneer iemand een Bitcoin naar iemand stuurt, registreert het netwerk die transactie, en alle andere transacties die gemaakt worden over een bepaalde tijd, in een “blok”. Computers met speciale software – de “miners” – schrijven deze transacties in een gigantisch digitaal grootboek op. Deze blokken staan gezamenlijk bekend als de “blockchain” – een eeuwige, open toegankelijke registratie van alle transacties die ooit zijn uitgevoerd. Met behulp van gespecialiseerde software en steeds krachtigere (en energie-intensieve) hardware zetten miners deze blokken om in reeksen code, die bekend staan als “hash.” Dit vereist serieuze rekenkracht en duizenden miners concurreren gelijktijdig om dit te doen. Er bestaan professionele miners die de nieuwste apparatuur hebben en het doen voor de winst, maar er bestaan ook miners die het gewoon doen voor de lol. Er bestaan verder ook miner pools, dit zijn groepen miners die samenwerken, de werklast verdelen en ook de winst delen.
De miner die “wint” krijgt momenteel 12,5 Bitcoins, het aantal toegekende Bitcoins is in de loop van de tijd afgenomen. Deze afname van de beloning wordt “halving” genoemd, eerst was de beloning 50 Bitcoins, deze nam 50% af tot 25 Bitcoins eind 2012 en recentelijk nam dit weer 50% af tot 12,5 Bitcoins. Ondanks dat de miners steeds minder Bitcoins krijgen, gaat de prijs bij een “halving” vaak wel omhoog, wel wordt het ook weer dubbel zo moeilijk om Bitcoins te minen.