Wat maakt Bitcoins Waardevol? – 8 redenen waarom deze cryptocurrency waardevol is.

Bitcoins hebben een plekje veroverd op de financiële markt. Wat eerst leek op een hype, creëert nu een nieuwe financieel ecosysteem. Bitcoins zorgen voor een financiële revolutie. Desondanks blijft men sceptisch en lijken veel mensen het nog eng te vinden om te geloven in deze (en andere) cryptocurrency. Want wat maakt Bitcoins waardevol? Ontdek dat in deze 8 redenen waarom deze cryptocurrency echt een waarde heeft.

De Bitcoin is onafhankelijk

De Bitcoin is niet verbonden aan bepaalde machten, of het nou gaat om financiële organisaties of overheidsinstellingen. Het systeem van de Bitcoin overstijgt dit, zo is het niet verbonden aan landen, politiek, regelgeving, cultuur of geloof. Het is daardoor een onafhankelijke valuta. Bitcoins staan los van overheidscontroles of -bemoeienissen, hierdoor valt deze virtuele valuta niet ten prooi aan hyperinflatie of bankencrisissen.

Het vormt de basis voor een nieuw democratischer systeem

Geld wordt tegenwoordig beheerd door een handjevol machtige mensen, er is hier maar weinig transparantie en democratie. En alhoewel dit jarenlang als iets normaals beschouwd werd, zijn er steeds meer mensen die opzoek gaan naar alternatieven. De Bitcoin vormt zo een alternatief, het is consensus gedreven en kent openbare registers. Het is een monetaire eenheid die potentie heeft om de regels van de financiële wereld te herschrijven vanaf de basis. De Bitcoin staat voor economische vrijheid, in de toekomst kunnen mensen hiermee hun eigen “bank” vormen.

Het is een heel transparant systeem

Er is niet één instantie die eigenaar van Bitcoins is, net zoals dat het internet ook geen eigenaar kent. Het is een open en decentraal systeem dat eigenlijk van zowel niemand als tegelijkertijd van iedereen is. Je bent zo niet meer afhankelijk van één eigenaar waar je maar vertrouwen in moet hebben, Bitcoins kent een wereldwijd controle systeem waarbij alle gebruikers alle data en transactie kunnen inzien. Alle informatie omtrent deze cryptocurrency is in publiek bezit, waardoor het een 100% transparant systeem is.

Bitcoins kennen veel minder beperkingen

Bitcoins zijn onafhankelijk, ze kunnen daardoor uitgegeven en gehandeld worden zonder dat je een bankrekening, identificatie of toestemming van derden nodig hebt. Geen systeem dat je controleert of je beperkingen oplegt. Bitcoins zijn zo ontworpen dat ze erg vrij en anoniem gebruikt kunnen worden, dit terwijl je Bitcoins wereldwijd via internet kunt gebruiken.

Er bestaat een vast aantal Bitcoins

Er worden nu elke 10 minuten 25 nieuwe Bitcoins “gedrukt”. Echter bestaat er wel een limiet aan het aantal Bitcoins, ze zijn namelijk zo ontworpen dat er nooit meer dan 21 miljoen zullen bestaan. Doordat er een vast aanbod is, zal de Bitcoin koers ook logischerwijs toenemen wanneer er meer vraag naar is. En ander voordeel is dat er nooit opeens veel meer van “gedrukt” kunnen worden waardoor er geen hyperinflatie kan ontstaan.

Er bestaat een permanent bewijs van alle transacties

Het Bitcoin systeem is zo ontworpen dat het onherroepelijk de gegevens van alle transacties opslaat, het kent namelijk een blockchain waarin absolute betaal- en transactiegegevens opgeslagen worden. Zo bestaat er een permanente transactie historie. Hierdoor kan het bewijs van eigendom en aankoop ten alle tijden bewezen worden. De blockchain is een uiterst betrouwbaar grootboek waarin geen wijzigingen gemaakt kunnen worden als transacties eenmaal geverifieerd zijn. Er kunnen alleen maar nieuwe regels, oftewel nieuwe transacties, aan toegevoegd worden.

Je kunt deze cryptocurrency veilig bewaren in je Bitcoin wallet

Je kunt je Bitcoin wallet zo instellen dat er meerdere verificaties, oftewel digitale handtekeningen, nodig zijn om een betaling te kunnen maken. Deze veiligheid is een intrinsiek stukje Bitcoin technologie, die je normale rekening niet kent en dat er voor zorgt dat je Bitcoins erg veilig bewaard kunnen worden in je wallet. Je Bitcoin wallet is een beveiligde online plek waarin je deze valuta bewaart en toegang tot hebt zolang je de “sleutel” én internettoegang hebt. Er valt erg moeilijk te stelen uit je wallet, deze is namelijk echt alleen toegankelijk als je de toegangscode hebt (bewaar die code dus ook niet online).

De Bitcoin is programmeerbaar geld

Wat betekent dat nou, programmeerbaar geld? Dit betekent dat programmeurs lagen aan je Bitcoins kunnen toevoegen waardoor er voor gezorgd kan worden dat je er nog meer controle over hebt. Zo kan er bijvoorbeeld ingesteld worden dat ze alleen maar uitgegeven kunnen worden aan bepaalde zaken, zoals de studie van je kinderen. Het Bitcoin protocol is namelijk zo ontworpen dat iedereen dit soort lagen kan toevoegen naar eigen wensen en gebruik.