Wat zijn Altcoins?

Altcoins vormen simpel gezegd een alternatief voor Bitcoins, het is dan ook de verzamelnaam voor alle cryptocurrencies die ná de Bitcoin uitgebracht werden. De makers van de Altcoins geloven dan ook dat hun cryptocurrency iets anders, extra’s of beters biedt ten opzichte van de Bitcoin. Er bestaat een aantal Altcoins die vrijwel een kopie van de Bitcoin zijn, alleen kennen ze dan een snellere transactie of een andere algoritme. Maar er bestaan ook zeker Altcoins zoals Ethereum, Ripple of Litecoin die echt een alternatief vormen en substantieel verschillen van de Bitcoin. Heb je wel interesse in Altcoins? Blijf dan zeker lezen en ontdek handige ins & outs over deze alternatieve cryptocurrencies.

De rol van Altcoins

Bitcoin liefhebbers zullen misschien zeggen dat de Altcoins compleet onnodig zijn en niet tegen het succes van de Bitcoin infrastructuur op kunnen. Echter, kennen de Altcoins ook zeker een belangrijke rol. Zo zorgen de Altcoins voor een verdere decentralisatie van de cryptocurrency gemeenschap. Verder kunnen ontwikkelaars door middel van Altcoins ook experimenteren met de unieke eigenschappen van cryptocurrencies, nu kan er natuurlijk ook geëxperimenteerd worden op Bitcoins maar een volledig functionerende Altcoin vormt een veel betere proef. En last but not least, Altcoins zorgen voor een een gezonde competitie voor Bitcoin, zo wordt er voor gezorgd dat de ontwikkelaars van Bitcoin actief in hun cryptocurrency blijven investeren en innoveren.

Is er een toekomst voor Altcoins?

Bitcoins hebben een ware revolutie ontketend, je zult maar weinig mensen tegenkomen die nog nooit van Bitcoin gehoord hebben. Altcoins daarentegen zijn een stuk minder bekend en de mensen die ze kennen hechten ook veel minder waarde aan ze. Echter, betekent dat niet dat Altcoins geen toekomst hebben. Als je naar de Altcoins koers kijkt, zie je namelijk dat er talloze Altcoins in de omloop zijn die ook zeker wat waard zijn. Hieruit kun je dus concluderen dat er daadwerkelijk vraag is naar een alternatief voor de Bitcoin.

De voordelen van een aantal sterke Altcoin munten

Er bestaan honderden Altcoins, de één origineler en sterker dan de andere. Ben je opzoek naar een interessante Altcoin? Dit zijn een aantal opties:

Litecoin is één van de eerste Altcoins, naast dat het een ander hashing algoritme gebruikt dan Bitcoin, gebruikt het ook een veel hoger aantal valuta eenheden. Hierdoor noemen ze zichzelf dan ook “silver to Bitcoin’s gold”. Maar voor die tweede plek concurreren ze ook zeker met andere Altcoins.
Ethereum is specifiek ontworpen voor het vergemakkelijken van de creatie, uitvoering en implementatie van slimme contracten. Ethereum kent na Bitcoin de hoogste waarde en staat qua waarde met kop en schouders boven andere Altcoins.
Darkcoin probeert te voorzien in compleet anonieme transacties, hiermee zouden ze in een nog anoniemere service voorzien dan Bitcoin.
Ripple is anders dan vele andere cryptocurrency, zo is het speciaal ontworpen voor gebruik door financiële instellingen, is deze virtuele valuta niet geheel decentraal en kan het goed gebruikt worden voor inter-valuta betalingen.

Hoe kun je aan Altcoins komen?

Net zoals met Bitcoins, bestaan er ook exchanges waar je Altcoins kunt kopen. Je kunt de Altcoins vaak alleen met Bitcoins of andere cryptocurrencies kopen. Je kunt je Altcoins in je online wallet bewaren maar je kunt hier ook in blijven handelen en ervoor kiezen om ze in de exchange te laten staan. Ga je investeren in Altcoins, onderzoek dan goed welke Altcoin veelbelovend is.

Investeren in Altcoins

Alle cryptocurrency investeringen brengen risico’s met zich mee, dankzij hun karakter en het snel veranderende cryptocurrency landschap. Bitcoin is verreweg de meest stabiele cryptocurrency, echter kent ook de Bitcoin koers prijsvolatiliteit. De koers van de Altcoins is in vergelijking met de Bitcoin koers nog volatieler, de Altcoins hebben namelijk een veel lagere marktkapitalisatie en zijn daardoor nog gevoeliger voor prijsmanipulatie. Dit betekent zeker niet dat de investering het risico niet waard is, probeer alleen wel verstandig te investeren. Investeer in Altcoins waarvan je het idee hebt dat ze een potentieel kennen en een vrij “gezonde staat van leven” hebben. “Gezonde” Altcoins kennen vaak namelijk sterke gemeenschappen, een hoge liquiditeit en ontwikkelaars die proactief de broncode van de munt verbeteren. Wees kritisch, geloof niet in alle hypes en investeer alleen in Altcoins die je ook daadwerkelijk hebt onderzocht. En ten slotte, volg de investeringsbasisregel: investeer nooit meer dan je kunt veroorloven om te verliezen.

De koers van de Altcoins

Het aanbod aan verschillende Altcoins is groot, zo kun je kiezen uit honderden soorten. Bezoek onze Market Cap pagina en ontdek naast de Bitcoin koers ook de koers van een top 100 Altcoins.