Wat zijn Dapps?

Decentrale Applicaties, ofwel Dapps, zijn toepassingen die draaien op een blockchain netwerk. Dit betekent dat de applicatie zelfstandig functioneert zonder tussenkomst van een derde partij. In dit opzicht verschilt een Dapps van andere applicaties. Een ‘normale’ app wordt namelijk bestuurd vanuit een enkel data centrum.

Een applicatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Dapp geclassificeerd te worden:

  • De applicatie moet zelfstandig draaien, zonder tussenkomst van derden.
  • Alle data moet cryptografisch versleuteld en opgeslagen zijn in een publieke, gedecentraliseerde blockchain.
  • De applicatie moet een digitale munteenheid (zoals bijvoorbeeld Bitcoin) gebruiken om toegang te verlenen tot het systeem. Alle personen die bijdragen aan de blockchain worden gecompenseerd in de vorm van deze digitale munteenheid.
  • De applicatie moet zelf deze munteenheden voorbrengen via een standaard algoritme. Sommige Dapps hebben een eigen munteenheid en algoritme, er zijn ook Dapps die al bestaande munteenheden en algoritmes van andere Dapps gebruiken.

Verschillende typen Dapps

De Dapp wordt meestal geschreven in HTML/Javascript en heeft interactie met de blockchain waarop de toepassing draait. Er zijn drie verschillende typen, die allemaal op een andere manier zijn verbonden met het blockchain network.

dApps type 1 heeft zijn eigen persoonlijke blockchain waarop de app draait. De Dapp is ontwikkeld speciaal voor deze blockchain.
Het tweede type is een toepassing die draait op het blockchain netwerk van de eerste typen. Deze Dapp’s zijn protocollen die voortborduren op de eerder genoemde blockchain.
Het derde en laatste type gaat nog een stapje verder en borduurt voort op de protocollen van het type 2 Dapps. Dit zijn vaak apps met een zeer gespecialiseerde functie.   

Voordelen

De data die een Dapp genereert, wordt opgeslagen in de blockchain. Dit in tegenstelling tot ‘normale’ applicaties waar data wordt opgeslagen in een centraal datacentrum. Wanneer jouw telefoon of laptop deel uitmaakt van een blockchain waarop een decentrale applicatie draait, is je apparaat onderdeel van de gedecentraliseerde database van die applicatie. Dit heeft de volgende voordelen.

Het biedt bescherming voor de data. Wanneer informatie op wordt geslagen op een centrale plek, is die plek een makkelijker doelwit voor aanvallen van buitenaf. Door decentralisatie zijn de dApps beter beschermd tegen dit soort aanvallen.

Een decentrale applicatie is zelfregulerend. Eventuele veranderingen die worden aangebracht moeten worden geaccepteerd door de meerderheid van de apparaten. De kern van een applicatie is daardoor transparant en zichtbaar voor alle gebruikers. Ook de bronmaterialen van het eindproduct zijn volledig te achterhalen.

Een ander voordeel ligt in de ontwikkeling van de Dapps. Financiële transacties kunnen bijvoorbeeld direct worden uitgevoerd via de blockchain, zonder tussenkomst van een ander programma. Er is geen noodzaak meer om eerst een apart betaalsysteem zoals PayPal te downloaden en implementeren, wanneer je de transactie direct via de blockchain kunt uitvoeren.

Een ander voordeel is dat er slechts 1 openbaar of privé wachtwoord nodig is voor het inloggen van een gebruiker. Hierdoor is er geen extra inlog- of beveiligingssoftware nodig.

Tot slot is een bijkomend voordeel dat de blockchain dienst kan doen als een opslagruimte voor informatie. Hierdoor is er geen behoefte meer om de informatie op een aparte locatie op te slaan, waar deze weer gevoelig is voor aanvallen. De blockchain van de decentrale applicatie werkt als een grote, meervoudige database. Alle informatie is opgeslagen op verschillende plekken die geografisch gezien ver van elkaar verwijderd kunnen zijn.

Nadelen

Al met al lijken Dapps een stap richting de toekomst. Er zijn echter ook nadelen die kleven aan deze gedecentraliseerde applicaties. Het concept van de blockchain ligt bijvoorbeeld al langer onder vuur vanwege de enorme hoeveelheid aan energie die het verbruikt. Door de decentralisatie wordt meer energie verbruikt dan noodzakelijk zou zijn wanneer er slechts 1 centrum zou zijn. Ook het feit dat eventuele veranderingen geaccepteerd moeten worden door een meerderheid van de gebruikers, zorgt ervoor dat Dapps in een blockchain enorm veel energie kunnen slurpen.

Nieuwe applicaties zijn constant in ontwikkeling. Sinds het ontstaan van de eerste Dapp worden er telkens nieuwe verbeteringen bedacht waardoor de nieuwe applicaties steeds beter en slimmer worden. Wellicht wordt er in de toekomst een oplossing voor dit probleem gevonden.

In een notendop

In het kort komt het decentraliseren van applicaties de veiligheid van de informatie ten goede. Data die verspreid staat over meerdere locaties is per definitie minder kwetsbaar. Ook zijn de bronmaterialen en het eindproduct van een gedecentraliseerde app altijd transparant. Tot slot kunnen transacties direct worden uitgevoerd via de blockchain zonder tussenkomst van een extern programma. Hoewel er ook nadelen zijn, bieden Dapps een goed alternatief voor de traditionele applicaties.